Felvidéki tanulmányút
2016. május 30-31.

Kétnapos utunkra alapos előkészületek után került sor. A programok összeállításában, törekedtünk arra, hogy minél komplexebb és érdekesebb látnivalókat mutassunk be a 6-7. évfolyamos társaságnak. A felkeresendő helyszínek optimális összehangolásában nagy segítséget kaptunk Zita Hancikovától, magyar nemzetiségű kassai idegenvezetőtől.

Az első nap, hajnali indulást követően Rozsnyót vettük célba, ahol a főtér építészeti emlékeivel ismerkedtünk meg. A következő állomás a betléri Andrássy kastély volt, helyi idegenvezetéssel. A kastély érintetlensége, gazdag kiállítási anyaga, enteriőrje és a hatalmas ősfás angolpark a két nap egyik fénypontja volt. A gyerekek részére összeállított totó helyes megoldásait az egyes helyszínek ismertetői alapján tudták megválaszolni. A délutáni és esti program Kassán volt. A közel háromórás belvárosi séta maradandó élmény és rácsodálkozás volt tanárnak, diáknak egyaránt, hogy mennyire megszépült lett a Felvidék legnagyobb városa, valamint, hogy milyen hihetetlenül gazdag magyar történelmi emlékekben, ez a nagy múltú város. Az előadás érdekes, a gyermekek számára mind "adatmennyiségben", mint megfogalmazásban teljesen megfelelő volt. Az esti kiscsoportos séta az esti kivilágított belvárosban, a színes-zenés szökőkutakkal nagyon sokáig megmarad emlékezetükben. A Szent Erzsébet dóm, az Orbán-torony, a Rákóczi szobor, a főutca épületeinek tucatjai mind-mind maradandó emlék lett. A Rákóczi kriptában elérzékenyülten énekeltük el a himnuszt.

A második nap túrázással és Kárpátok természeti szépségeinek megismerésével indult. A dobsinai jégbarlang megtekintése és a jéglyukig fel- és levezető erdei túra más élményanyagot jelentett, mint az előző napi, jobbára kulturális-múltidéző program. A nyári meleg okozta bágyadtság gyorsan elmúlt a 0° C-os jégbarlangban, ahol magyar idegenvezetéssel ismerkedhettünk meg a különleges természeti jelenséggel. Utunk utolsó állomása Rimaszombat volt, ahol az óváros megtekintését követően, majd mindenki vásárolt helyi csokoládé különlegességekből, eredeti szlovák füstölt sajtokból és a nagy slágerből, a Kofola nevű helyi kola-különlegességből. A számos jól kitöltött totószelvény adott visszajelzést számunkra tanároknak, hogy nem múlt el emlékek, élmények és szerzett tudás nélkül ez a két tartalmas nap.

Porkoláb Gábor

 

*
Képek:
Porkoláb Gábor és Zuborné Sallai Márta

*

Vissza a Galériához