Maci-nap
2016. február 2.

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, jeles nap a medvék életében is. A naphoz télvégi időjósló hiedelem kötődik. Ha a téli álmot alvó macik ezen a napon kibújnak a barlangjukból és meglátják az árnyékukat, azaz ezen a napon kisüt a nap, visszabújnak, mert még sokáig tart a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint maradnak, mert úgy érzik, hamarosan vége lesz a télnek. Mi is összegyűjtöttük a macikat, hogy segítsünk nekik a döntésben, hátha így siettetjük a tavasz eljöttét! A hozott mackókból az osztályok három-három macit delegáltak a maci-szépségversenyre. A maci-kiállítást a könyvtárban rendeztük be, itt lehetett megnézni őket, és szavazni a legszebb macira. Délután (Prohászka Kriszta néni közreműködésével, immár második alkalommal) Baldavári László méhész jött el hozzánk termékbemutatóval és vásárlási lehetőséggel.

Weöres Sándor: A medve töprengése

Jön a tavasz, megy a tél,
Barna medve üldögél:
- Kibujás vagy bebujás?
Ez a gondom óriás!

Ha kibujok, vacogok,
Ha bebujok, hortyogok:
Ha kibujok, jó eszem,
Ha bebujok, éhezem.

Barlangból kinézzek-e?
Fák közt szétfürkésszek-e?
Lesz-e málna, odu-méz?
Ez a kérdés de nehéz!

Idén a Fővárosi Állat- és Növénykertben négynapos Mackófesztivált tartottak. Az utolsó napon (február 2-án) a hagyományos medveárnyék-észlelésen Tibor, a kamcsatkai barna medve a szűrt napsütésben talán nem látta meg az árnyékát. Reménykedjünk, hogy 2016-ban hamar tavaszodik, s a tél nem húzódik el még negyven napig (március 13-ig). Nem is olyan régen, 2013. március 15-én teljesen betakarta az országot a hó.
A világ túlsó felén medve helyett mormota az időjós. Egyikük, a kanadai Winnipeg Willow pár napja, január 30-án elpusztult. Másikuk filmbeli híresség: Punxsutawney-i Phil. Őt az az 1993-as Idétlen időkig (Groundhog Day) című filmben láthattuk.

Lázár Böbe és Szőcs Tibor

Jókai Mór: Az új földesúr XIX. Mikor a medve kijön a barlangjából


Punxsutawney-i Phil - Idétlen időkig, 1993 (2':44" videó)

Hasznos link: az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) honlapja

*
Képek:
Internet, Szőcs Tibor

*

Vissza a Galériához