Történelmi divatbemutató
2014. október 18.

2014. október 18. is egy átlagos szombatnak indult. Ám a délelőtt folyamán kiderült, hogy akik részt vettek ezen az iskolai projektnapon, azoknak sokáig emlékezetes marad e nap.
A kilenc állomáshely mellett a legnagyobb izgalmat a felsős osztályok történelmi divatbemutatója hozta. Majd ezt követően jött egy meglepetés-ráadás: az iskola tanárai léptek fel a kifutóra. A lelkes, alkalmi manökenek igazán kitettek magukért és a tomboló közönségért!

P. G.

Történelmi szerepjáték: az őskor

Dr. Csegzi Lóránd vagyok, az őskor neves kutatója, elemzője és digitális feldolgozója. Doktorátusi munkám eredményét szeretném bemutatni, amelyben ötvöztem a régészek által feltárt leleteket a digitális korszak nagy vívmányával, a hologrammal. Köszönet jár érte Nobel-díjas kollégámnak, a magyar származású Gábor Dénesnek. Tudnunk kell, hogy amit látunk, az nem valódi, megfoghatatlan. A kép csak addig látható, amíg a fénysugarak éltetik azt. Lássuk hát a 3D-s képet! Bekapcs! Íme a kép. Egy őskori család mindennapjaiból láthatunk egy jelenetet. Ott jönnek a vadászok. Ők biztosítják a húst a család megélhetéséhez. Az egyik vállán barlangi oroszlán kicserzett bundája lóg, amelyet állati inakkal erősített a testéhez. A vadászok mögött az egyikőjük fia látható, ő még nem vadászik, de mestere a halászatnak. Kezében lágy vesszőből font halászháló látható. A tábor körül a törzs apraja és az asszonyok tesznek-vesznek. Ők az összegyűjtött magvakat és gyümölcsöket válogatják szét. A képen láthatjuk az ember ősidőktől származó hűséges barátját is, a kutyát. Valamikor ő is vadon élt, de az ember hamar rájött, hogy könnyen megszelídíthető, és szereti az ember társaságát. Sőt, még a vadászaton is jó szolgálatot nyújt. A gyerekek is segítik az asszonyok munkáját: gondozzák a kisállatokat és segítenek a gyűjtögetésben. Nos, eddig sikerült a 3D-s képet kidolgoznom. Remélem, hogy tetszett, ígérem, hogy a következő alkalommal az MP3-as lejátszót is belecsempészem a vadász bundája alá.

Cs. L. (5.a)
Zs.: Ök-ök-urum!
M.: Így köszöntötte az őskori bölcs vendégeit, az 5. barlangi törzsnek lányait és fiait. Aztán folytatta ugyanazon a nyelven mondanivalóját - ha egyáltalán nyelvnek volt nevezhető az a dörmögés, mormogás, amellyel egymás között akkor kommunikáltak.
Zs.: Örvendek, hogy ilyen sokan eljöttetek otthonomba, hogy bemutathassam nektek azokat az öltözködési szokásokat, amelyeket a távoli, ködös Neander-völgyi népnél tapasztaltam, amikor náluk jártam. Kérlek titeket, hogy a bemutató alatt ne zörögtessétek szakócáitokat és medvekarmaitokat, mert felébresztitek az éberen pihenő denevér rajt, akik ékesítik barlangom mennyezetét (fölmutat). Hála a Fényesség istenének a tüzes nyíl belecsapott az öreg fenyőfába (kimutat) és lángját elhoztam nektek, hogy sötétben is lássatok, és a hidegben melegedhessetek. Gyertek hát barátaim ! Saó, Mara, Kokó, Gara és Szofa, mutassátok meg testfedőiteket! Kokó, a te ruhád a félelmetes kardfogú tigris bőréből készült, sarud pedig antilopbőr. Mara, a te darabjaid igencsak különlegesek: a gyapjas orrszarvú marja körüli bőrből készült, egyedül a mokaszinod és az öved van a hócipős nyúl bőréből. Saó, nézzük a mellényed! Teljes egészében mamutbőrből készült, inged pedig az óriásszarvas kifordított bőre. Szofa, úgy látom, hogy te szereted a színeket. Az antilop bőr ruhádat áfonyával, málnával, szederrel és mindenfajta, a természetben megtalálható anyaggal festetted. És végül Gara, a te ruhád - csakúgy, mint Kokóé - a híres kardfogú tigris bőréből, ékszereid pedig a fogaiból és a karmaiból készült.
M.: A közönség ámulattal követte az őskori bölcs bemutatóját és irigyelték őt, amiért olyan távoli tájakat és embereket is megismerhetett, mint a Neander-völgye és népe. Persze a közönség akkor még nem tudhatta, hogy - sok ezer évvel a modern történelmi korok előtt - a majdani ruházati divatbemutató ősét alapozzák meg. A nagy bölcs sem tudta, aki végül így búcsúzott a közönségétől:
Zs.: Köszönöm nektek, hogy megtiszteltétek meleg otthonomat és látványosságomat türelmesen végignéztétek. Ha ti magatok is szeretnétek ilyen testfedőket és ékszereket készíteni, akkor áldozzatok az állatok lelkét őrző Szaura istennőnek, a segítségével állítsatok csapdákat és vadásszátok le szépséges állatainkat! Ök-ök-urum!
Cs. M. (5.b)
1. Plázacicák: Csabai Anita néni és Vasaji Kriszti néni
A plázacicák a vasmacskáknak csak távoli rokonai. Ellentétben a horgonnyal, sosem kerülnek víz alá, mindig toppon vannak. E vidám nem "nemészrevehető" összeállításban több szín van, mint az Ember tragédiájában. A rózsaszín felső hangsúlyosabbá válik a zölddel való találkozásakor, amely tovább fokozza a vizuális élményt a fekete harisnya választásával. A magas sarkú, vagy ahogyan az akupunktúrában mondják, tűsarkú cipő szintén kiemel, 6-8 cm-t, minimálisan. Ez egyben veszélyt is jelent, mert ebből a magasságból leesni komoly sérülésekkel járhat. Izgalmas kiegészítő a reklámszatyor, melyben holmi semmiségekkel lehet töltögetni.
2. Festő: Kiss Zsuzsa néni
Egy igazi fal-festőmester hölgy, Zsuzsa néni érkezik! Nagyon fessen néz ki. A tónusok garmadája, ecsetek, pemzlik, hengerek mély nyomokat hagytak lelkében, de öltözékén is. A dolgos, igényes munka és a végtermék iránti igényes elkötelezettség jellemzi megjelenését. A létra balszerencsésebb munkák után járókeretként is kiválóan alkalmazható.
3. Rock & Roll: Apró Zsuzsi néni
ÓLLEH! Az 50-es évek világa köszön vissza e mesés ruhakölteményben. A dicső 50-es évek, egy csinos 40-es segítségével. A piros szín vidámságot sugároz. Tökéletes egységet alkot a piros cipővel, övvel és nyaklánccal. S a zene ott lüktet a vércsatornák legmélyén. What a feeling! Áram nélkül is mennyire rázza! Íme egy örök darab a fehér pöttyök, mint kis elnagyolt hópelyhek borítják el a szoknyát.
4. Takarítónő: Schulcz Zsuzsa néni
Házi feladat nemcsak nektek van, gyerekek, hanem, mint láthatjuk, a felnőtteknek is, akik olykor akár tanárnők is lehetnek... Zsuzsa néni egy kissé intim, otthoni munkaruhatípust választott. Testfelületének nagyobb részét az úgynevezett otthonka fedi le, amely praktikus, alkalmas széles mozdulatsorok kivitelezésére úgy mint portörlés, pókhálózás, lemosás, felmosás, fogmosás. Mint láthatjuk lábbelije is specifikus, amely a sötétben is jól mutató fekete zoknikkal kap hangsúlyt. A stílusra erősen jellemző a fokozott eszközhasználat - úgymint felmosó-fa, és portörlő. Külön hangsúlyt kap az üde színfoltként beköszönő fejkendő, amely mintegy jelképes ellenpólusa Zsuzsa néni másik végén alkalmazott házipapucsának.
5. Arab hölgy: Kronberg Klári néni
Klári néni ruhájának származási helye Katar, s mint látjuk, elég sokat takar. Az eredeti öltözet 3 részből áll, akár egy bogár, de a fej-tor-potroh helyett: abaja , széles sál és nikáb a nevük. Először is az abaja , amely egy földig, jelen esetben padlóig érő, fekete, teljes testet elfedő köpeny gyöngyökkel díszítve. Aztán van egy hosszú széles sál: nem a hideg miatt, sem a nyak eltakarására, hanem a haj elfedésére. Az arcot a nikáb fedi, az arcot elfedő kendő, amin a szemnek hagyott kis rés látható. Klári néni a kezében morzsolgat egy szibhá-t. ez egy 33 gyöngyből álló muszlim imafüzér. Elnézést, most komolyan tényleg! Te vagy az, Klári? Ints csak a kezeddel, de más is inthet, hogy ő Klári néni...
6. Az antitúrázók gyöngye: Szabó Ildi védőnéni
És most ismerkedjünk meg a nagyon kezdő túrázók felszerelésével. Ebben szemléletes példát ad Ildi védő néni. A kiegészítők nagy száma jellemzi az antitúrázókat is. Igazán alkalmatlan felszerelés a szatyor, amely a kapaszkodást akadályozva komoly esélyt ad egy-egy méretes buktának. A mobiltelefon ideális nyugodt hangulatot jelenthet a brutális madárcsicsergés, és az erdő fölöttébb zavaró agresszív csöndjével szemben. A strandpapucsnál megfelelőbb túralábbelit nem is választhatnánk, talán csak a síbakancs lehetne alkalmatlanabb. Az esernyő, nagyobb eséseknél ejtőernyőként is alkalmazható. Ideális társ lehet még az otthon felejtett iránytű és térkép is.
7. Gengszter: Stubán Hajni néni
y0Wow! Füleket behúzni! Érkezik egy nem kispályás nőalak. Az alvilágban nem életbiztosítás, ha valaki kiengedi a kezéből az irányítást. Ezt jól tudja Hajni néni is. Azt hiszitek a folyosóról jött? Hát tévedtek! Az újvilág bugyrainak legmélyéről érkezett Al Capone kortársa. Fekete nadrág, amit a hózentróger stabilan tart derékmagasságban. A kalap behúzva a szembe félelmet kelt, és a női dominancia, a macsó nő szimbolikája. Ő egy igazi gengszter, vagy inkább gengsztár?
8. Bankigazgató, titkárnő: Fazekas Kati néni és Schulcz Ági néni
Az összehangoltság jellemzi a következő párost, nemcsak a munkában de az öltözködésben is. Topmanágerek, brókerek pénzügyi vezetők: ez az elegancia és a pénz világa. A nadrág szárában olyan élvasalás van, hogy akár vágni lehet vele. Itt minden szín megengedett, feltéve, ha az a fekete. A narancsos nyakkendő kissé oldja a monolit, túláradó sötét tónusokat és reményt adó vidám ellenpólust kölcsönöz a szigorú eleganciának. A komplett összeállításhoz jól illik az éles tekintet, amely most elővillan a prémium kategóriás napszemüveg mögül. A szürke mellény is, tekintélyt kölcsönöz a melegebb napokon is. A direktor oldalvízén lépkedő titkárnő - nevezzük Ágikának - eleganciában nem marad el főnökétől. Lépése tipegő, de oly magasságokban, ahova a tűsarok emeli. Nem is csoda: Ágika pihegését a nagy magasság adta oxigénhiány váltotta ki.
9. Kolozsvári romaasszony: Fekete Kriszti néni
Multikulturális öltözet a múlt századelejei roma divatról. Tarka szoknya, Halloween-tök színű blúz és ismét reneszánszát érő irha mellény teszi korhűvé Kriszti nénit. Fontos kiegészítő a fejkendő, ami nemcsak szép rózsaszín, de praktikus is, hiszen nem teszi szükségessé a kéznaponkénti hajmosást. Az archaikus jellegből a magas sarkú cipő emeli ki az összhatást, modern felhangot adva az egész megjelenésnek. Reti-, avagy ridikülre nincsen szükség, mert a szoknya alatt egy űrtartalmában tekintélyes méretű belső zseb segíti a szállítást.
10. Doktornő: Vorzsák Zsuzsa néni
Nincs olyan baj, amire e doktor néni nem tud gyógyírt. Már a megjelenése is gyógyító erejű. Akire e nyugodt tekintet esik, még a legnagyobb dózisú injekciót is örömmel várja. Érdemes megfigyelni a steril hatású köpenyt és a piros összeadás jelet. Visszafogott elegancia az ártatlanság és a megmenteni vágyás elegye a ruhakölteményben Zsuzsa néni. Egészséges küllem - tele vitaminnal.
11. Arab férfi: Kocsis Zoli bácsi
E nomád öltözet véd a sivatagi éghajlat és a kíváncsi tekintetek elől is. A cseppet sem testhez simuló ruházat ápol és eltakar. Nem egy színorgia ezen viselet, de eleganciát kölcsönöz viselőjének. Ezt nem hordja az ember, hanem vonul benne. Szinte hallani véljük a homokszemek érces csikorgását a talpunk alatt, és láthatóvá válik a tevekaraván lomha vonulása. Teve ivis lávátovod? Zoli bácsi Allah Ahbar, éljen Allah! Ha Te hallasz én is Hallah.
12. Malév pilóta: Zsálek Judit néni
Szállunk rendelkezésetekre. E légies öltözet illik a pilótához, Judit nénihez. Utaznál a Malévvel? Kicsit visszább a hévvel! - sajnos e légitársaság már megszűnt, ám Judit néni feltámasztotta. Ideális fesztávjának köszönhetően nem is sétál, inkább lebeg: mi több egyenesen szárnyal az egyenruhában. E figyelemre méltó uniformis után szinte megjelenik előttünk a látványt lezáró halvány kondenzcsík...
13. Rokker: Fekete Ani néni
Metál az ész. Egy igazi metál lady! Amíg a kör kerek, minden lesznek rokkerek! Vannak itt is: érkezik Ani néni!!!! A fekete bőrkabát keményen belóg, de alatta látszik a fekete mellény s legbelül egy acélszív dobog! A stílus egyik erős megjelenési formája a töménytelen fémkiegészítő. E metál asszesszoárok közül a szegecsek hangsúlyos helyet kapnak. Azt is el kell mondani, e szerelés nem teljesen alkalmas repülőgépes utazásra, mivel a fémdetektoros kapuknál komoly akadályt jelent. De hát e szerelés optimális közlekedési eszköze a chopper. Amikor felbőgnek a motorok, akkor lendül be egy igazi rokker.

Képek: Szedlák Károly

Szöveg: Dr. Csegzi Lóránd (5.a), Csegzi Márta (5.b) és Porkoláb Gábor

Vissza a Galériához